Sernik z białą czekoladą i malinami

Jedno przyjęcie z przyjaciółmi i dwa desery! A co tam, raz się żyje. Oba desery były pyszne. Oba proste w wykonaniu. Oba efektowne. Warto było się postarać, choć oba desery maja jeden mankamencik nie są dla tych co na diecie! Ale raz się żyje. Gościom smakowało a my nie musimy jeść! Zapraszam do zrobienia. Może być ciastem na Święta lub inną okazję!
0,5 kg białego sera
250 g mascarpone
6 jajek
3/4 szk cukru
10 dag rozpuszczonego masła
tabliczka białej czekolady
pół paczki mrożonych malin lub świeżych w sezonie
150 g ciasteczek digestive
150 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi spód tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić. Odzielić białka od żółtek. Żółtka wraz z cukrem i masłem utrzeć na gładką masę. W trakcie dodawać partiami biały ser. Na końcu dodać mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozpuścić białą czekoladę, ostudzić i dodać do masy serowej. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Dodać maliny (jeśli mrożone to muszą być wcześniej rozmrożone) i na końcu piane z białek. Delikatnie wymieszać. Przelać na spód ciasteczkowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Komentarze