Święta nie zawsze muszą być tradycyjne. Można robić rzeczy nietuzinkowe i inne niż zawsze. Tak narodził się pomysł na roladę ze szpinaku i łososia wędzonego z serkiem. Prosta w wykonaniu ale mi tym razem przysporzyła trochę niespodziankę i gdyby nie opanowanie połówka to chyba zapłakałabym się na śmierć! Nie ma to jak opanowany połówek i złote rady z jego strony! Polecam pomimo moich przygód, bo naprawdę jest prosta!
450 g mrożonego szpinaku
200 g wędzonego łososia w płatach
4 jajka
duże opakowanie serka bieluch, może tez być dowolny serek smakowy np. z czosnkiem lub pieprzem
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
450 g mrożonego szpinaku
200 g wędzonego łososia w płatach
4 jajka
duże opakowanie serka bieluch, może tez być dowolny serek smakowy np. z czosnkiem lub pieprzem
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Szpinak podsmażamy na patelni z masłem, czosnkiem przeciśniętym przez
wyciskasz, solą i pieprzem. Na sitku odsączamy z nadmiaru wody i
odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie
mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Przestygnięty placek smarujemy równomiernie serkiem, a na nim układamy
płaty łososia.
Następnie zwijamy jak roladę i ściśle okręcamy folią do żywności.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz