Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim ze szpinakiem

Warto się postarać gotując dla swojej połówki. Jak chwali, jak zajada ze smakiem ...nic więcej nie trzeba! Nie może być nudno. Musi być wyraziste w smaku. Musi być z mięskiem. Polędwiczka wieprzowa jest prosta w obróbce. Szybko się robi. Jest smaczna. Szpinak...hm... długo go nie o chciałam jeść. Jak spróbowałam to okazał się nie taki straszny. Zdrowy. Smaczny. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
450 g szpinaku
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
ciasto francuskie
sól, pieprz
olej
jajko
Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i smażymy aż odparuje woda. W między czasie pozbawiamy polędwiczkę błon. Nacieramy sola i pieprzem a następnie obsmażamy. Studzimy szpinak. Studzimy polędwiczkę. Rozkładamy ciasto na blacie na papierze do pieczenia. Rozkładamy połowę szpinaku. Polędwiczkę smarujemy musztardą i układamy na szpinaku. Przykrywamy pozostałą częścią szpinaku. Przykrywamy ciastem. Smarujemy jajkiem. Przekładamy całość wraz z papierem do keksówki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Gotowe. Smacznego!


Komentarze