Piernik żydowski czyli święta tuż, tuż...

Piernik to ewidentny symbol świat. Szkoda tylko że za oknem deszcz a nie śnieg. Trudno. Za to w domu roznosi się zapach przypraw korzennych. Cudownie. Poinsecja czerwona. Cynamon, kardamon, anyż... Przepis na piernik pochodzi ze strony Moje Wypieki. Nie wiedziałam jaki. Na staropolski czyli długo dojrzewający było już za późno. Z piwem już robiłam. Teraz przyszedł czas na piernik żydowski. Troszkę historii piernika.
Piernik żydowski - ciemno brązowe ciasto z bakaliami o silnym,korzennym zapachu pochodzi z okolic Włodawy z okresu międzywojennego (1918-1939 r.), kiedy to społeczność żydowska stanowiła ponad 60% ludności miasta, a z Polakami łączyły ich dobrosąsiedzkie stosunki i zgodne kontakty. Jego receptura wywodzi się od ciasta miodowego zwanego w języku jidysz ,,lekach'' wypiekanego przez Żydów ze wschodniej Polski, Niemiec i Rosji.
Żydzi podawali je pierwszego wieczoru Rosz Haszana wypadającego w drugiej połowie września (tzw. Nowy Rok) i potem każdego świątecznego dnia aż do Jom Kipur wypadającego w końcu września ( Dzień Pojednania).


3,5 szklanki mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 przyprawy korzennej do piernika
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 łyżki oleju
2 szklanki płynnego miodu
pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
2 łyżki brandy
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
Jajka (w całości) ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.
Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.
Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.


Komentarze