Łosoś marnowany w burakach i chrzanie

Jest to przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia" grudniowa. Danie kuchni skandynawskiej. Ich ryby są naprawdę dobre. Już miałam przyjemność wypróbować łososia zwanego Gravlax (przepis znajdziecie na blogu) tym razem był surowy łosoś, buraki i chrzan. Pycha. Nietuzinkowe danie na świąteczny posiłek. 26 grudnia też wymaga uroczystej oprawy i smacznych dań.
100 g buraków
100 g świeżego chrzanu
100 g soli
150 g cukru pudru
2 łyżki młotkowanego pieprzu
1 kg filetu z łososia ze skórą

Obieramy chrzan i buraki i następnie ścieramy je na tarce. Wszystko mieszamy wraz z przyprawami w misce. Łososia myjemy, osuszamy, układamy w płaskim naczyniu, skórą do dołu, obkładamy dokładnie marynatą. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 - 4 dni. Po wyjęciu czyścimy z marynaty, kroimy w cienkie plastry i podajemy. Doskonale smakuje z ciabattą mojej may i lampką czerwonego wina :)


Komentarze