Mini tarty z lemon curd

Miało być wykwintnie i wystawnie. Było. Może za dużo ale co tam. To danie przypadło mojej połówcedo gustu określone mianem pyszne i wyraziste. Jeden słoiczek poszedł do tart a drugi sam się zjadł. Przepis na lemon curd pochodzi ze strony Moje Wypieki. Polecam wszystkim. Proste a bardzo smaczne!

Lemon curd
3 jajka
3 żółtka
240 g cukru
120 g masła
skórka i sok z 3 cytryn

Żółtka, jajka i cukier dokladnie wymieszać w rondelku. Podgrzewć, ciągle mieszając. Dodać masło, sok z cytryny i otartą skórkę. Gotować na małym gazie, ciągle mieszając do uzyskania konsystencji kremu. Przełożyć do słoiczków i trzymać w lodówce do 2 tygodni lub zjeść od razu.

Tarta
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tartaletki wysmarować masłem. Wyłożyć ciastem. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch aby nie powstał brzuszek. Ostudzone tartaleki posmarować masą cytrynową. U mnie ozdobione były świeżym mango.





Komentarze