Boczek upieczony. teraz sobie poleży. Przejdzie smakami i jak znalazł na świąteczny stół. Pachnie przyprawami. Pręży się dumnie na tle górki prezentów. Wybornie smakuje. Nie jest trudny do zrobienia. Wiem, wiem nie jest to może potrawa dla tych co na diecie ale warto się postarać dla tych wszystkich innych co nie są na diecie a lubią!
1 kg boczku ze skórą
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy staropolskiej
2 łyżeczki musztardy dijon
3 łyżki oleju
ząbek czosnku
pieprz, sól
Boczek umyć. Dokładnie osuszyć. Następnie naciąć skórkę w kratkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Natrzeć tym boczek i odstawić na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 40 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw do pieczenia i piec jeszcze 10 minut aby skórka się przyrumieniła. Gotowe!
1 kg boczku ze skórą
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy staropolskiej
2 łyżeczki musztardy dijon
3 łyżki oleju
ząbek czosnku
pieprz, sól
Boczek umyć. Dokładnie osuszyć. Następnie naciąć skórkę w kratkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Natrzeć tym boczek i odstawić na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 40 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw do pieczenia i piec jeszcze 10 minut aby skórka się przyrumieniła. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz