Ogarnęło
mnie ostatnio szaleństwo pierogów. Były ruskie, szpinakowo – serowe, z kapusta
i grzybami, serowo – miętowe, z mięsem, z kaszą gryczana, pieczarkami i mięsem…
uff chyba wszystkie na razie! A i dużo przede mną! Opanowałam sztukę robienia
ciasta. W różnych kombinacjach. Smakują i gotowane i smażone i na zimno. Ze
skraweczkami i cebulką, bez dodatków… Ile osób tyle kombinacji! Do dzieła!!!
Proporcja na około 170 pierogów
1,5 kg maki poznańskiej np. Basia
2 jajka
1 litr zimnej wody
Szczypta soli
2 łyżki śmietany 22% lub 2 łyżki oleju
Z podanych składników zagnieść ciast. Wodę dolewać stopniowo. Może się
okazać, że użyjemy jej mniej lub więcej, podobnie z mąką. Ciasto na pierogi
wyrabiamy około 7 – 10 minut. Musi być elastyczne, wtedy wychodzą idealne
pierogi!
Farsz szpinakowy
3 opakowania mrożonego szpinaku
900 g sera białego
Cebula
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Opakowanie sera parmezan
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Szpinak rozmrozić i podsmażyć. Do
podsmażonego szpinaku dodać cebulkę i razem smażyć ze 2 minuty. Schłodzić. Do
miski wrzucić ser biały, parmezan, startą gałkę muszkatołową następnie dodać
schłodzony szpinak. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz na ruskie
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
Ok 1.kg białego sera
Duża cebula
Drobno pokrojony i przesmażony boczek
Sól, pieprz
Ser biały w raz z ziemniakami mielimy razem. Dodajemy do zmielonej masy cebulkę
wcześniej przesmażoną i ostudzoną, dodajemy skwarki. Doprawiamy solą i
pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy.
Farsz z kapusta i grzybami
2 kg kiszonej kapusty
300 g suszonych grzybów, mogą być świeże pieczarki
2 cebule
Sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy. Grzyby moczymy, najlepiej nastawić je dzień
wcześniej na noc. Następnie zagotowujemy. Wywar z gotowania grzybów dodajemy do
kapusty i gotujemy do miękkości. W między czasie drobno kroimy grzyby i cebulę.
Podsmażamy. Do ugotowanej i miękkiej kapusty dodajemy grzyby z cebulką,
dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Wałkujemy ciasto, wycinamy szklanką bądź innym przedmiotem :) placuszki,
nakładamy łyżeczką porcję farszu. Zlepiamy pierogi. Co do wzorek zostawiam
dowolność, gdyż co osoba to inny patent. Gotujemy w osolonej wodzie około 7
minut. Gotowe!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz