Sajgonki, sajgoneczki….


Świat sajgonki! Zrobiłam ich 54 z sosikiem i kapustą kiszoną! Wszyscy się zajadali, a na koniec padło stwierdzenie, że zawód powinnam zmienić. Może trzeba rozważyć tę opcję? Gotowanie to jest to co lubię. Co prawda sajgonki są dalekie od diety… ale inni mogą jeść a gotowanie dla innych to sama przyjemność. Danie proste do wykonania a farsz może być różny. Tradycyjny tak jak w każdej budce z chińskim jedzeniem, wegetariański lub wg naszej inwencji! Zapraszam do pracy!
 Przepis na około 54 sajgonki
1,20kg mięsa mielonego
250 g grzybów mun
Paczka makaronu sojowego
2 średnie cebulki
3 marchewki
4 łyżki sosu sojowego
2 jajka
Papier ryżowy
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Dodatkowo: kiełki fasoli mung, kapusta pekińska

Namoczyć grzyby mun około 20 minut. Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, podobnie cebulę. Pokroić w kostkę grzyby mun. Makaron również poszatkować. Do miski wrzucić mięso, dodać jajka, sos sojowy, pieprz, grzyby, marchewkę, cebulę i makaron. Masę dokładnie wyrobić. Przygotować głęboki ale płaski talerz i wlać do niego letnią wodę. Rozgrzać na patelni, w woku lub we frytkownicy olej do smażenia. Moczymy papier ryżowy w wodzie około 3 sekund. Następnie przekładam na blat, układamy porcję  mięsa i zwijamy jak krokiety. Przeważnie na opakowaniu  papieru ryżowego jest instrukcja zwijania. Gotowe sajgonki smażymy w głębokim oleju około 5 – 8 minut. Podajemy z sosem słodkim chili, pikantnym lub innym jakim lubimy. Ja również podaję surówkę z kiszonej kapusty

Komentarze