Piękny tort urodzinowy

Torty nie są moją specjalnością ale mam swoje wypróbowane przepisy. Ostatnio klasyczny tort biszkoptowy z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone cieszy się dużym powodzeniem. Był na urodziny mamy. Od mojego brata dla jego żony na urodziny. Od rodziców dla 4 letniej Hani ze świnką Peppą. Wszystkim smakował. Był piękny. Prosty i zawsze się udaje. jak do tej pory...:) Polecam. Robi się szybko i smakuje wybornie.
Biszkopt
3/4 szk mąki tortowej
1/4 szk mąki ziemniaczanej
6 jajek
3/4 szk cukru pudru

Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąki mieszamy razem i stopniowo dodajemy do masy z jajek. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Polecam tylko wyłożenie spodu. Wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika albo do suchego patyczka. Gotowy biszkopt "upuszczamy" z wysokości 60 cm na podłogę. To było ciekawe doświadczenie i obawa. Nic się nie stało!!!

Krem
500 ml śmietanki kremówki
500 g  mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubijamy zimną śmietanę kremówką. Następnie łączymy obie masy i delikatnie mieszamy.
Nasączenie tortu dla dorosłych
szklanka herbaty
4 łyżki koniaku

Nasączenie tortu dla dzieci
sok z brzoskwiń

Dodatki
brzoskwinie
borówka amerykańska, figi
truskawki
prażone płatki migdałów

Biszkopt kroimy na trzy krążki. Brzoskwinie na kawałki. Podobnie figi. Blaty nasączamy. Układamy na nich porcję masy i owoców. Na to kolejny krążek biszkoptowy i podobne kroki. Ostatni krążek. Nasączenie, krem i owoce. Boki tortu obkładamy uprażonymi płatkami migdałów. Gotowe. Można zajadać!

Komentarze