Smażony makaron z wieprzowiną

Jest tyle wersji tego dania ile osób je robiących. Proste. Szybkie. Efektowne i smaczne. Zawsze smakuje. Może być łagodne lub pikantne. Polecam wszystkim. Zachęcam do gotowania.
200 g wieprzowiny lub wołowiny lub kurczaka
2 - 3 gałązki selera naciowego
czerwona papryka
2 nieduże marchewki
cebula czerwona
sos sojowy
olej
2 łyżki sosu śliwkowego
sól, pieprz
makaron chiński pszenny do dania Chow Mein

Warzywa kroimy na kawałki. Marchewkę w pół plasterki, paprykę w kostkę, selera naciowego na plasterki a cebulę w piórka. Mięso kroimy w nie duże i cienkie kawałki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. W między czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do przyrumienioego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 2 - 3 minuty. Dodajemy sos sojowy, sos śliwkowy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil. Podajemy po chwili. Można posypać szczypiorkiem. Ja tym razem o tym zapomniałam:)

Komentarze