Lekki kurczak z papryką

Dieta. Nie jest łatwo ale warto gdy nagle...tak, tak... możecie włożyć na siebie rzeczy, które były za małe. Cudowne uczucie. Jeszcze fajnie jest gdy w sklepie możecie kupić ubrania w mniejszym rozmiarze. Warto się poświęcić i trochę zaangażować w odchudzanie. Tym razem był lekki kurczak i sałatka z pomidorów.


pierś z kurczaka
papryka
cebula
czosnek
olej
sól, pieprz
ostra papryka u mnie wędzona
sumak

Za nim zaczniemy gotować kilka słów wyjaśnienia co to jest sumak. Sumak to sproszkowana przyprawa robiona z krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowaty samak o czerwonobrunatnej barwie. Szybko wietrzeje więc należy go trzymać w szczelnym słoiczku. Używa się go głównie w kuchni libańskiej,  irańskiej, syryjskiej, tureckiej i sycylijskiej.
Tyle o sumaku a teraz do dzieła. Kurczaka kroimy w paski, podobnie paprykę a cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Kurczaka oprószamy solą, pieprzem i sumakiem. Obsmażamy kurczaka na patelni na jednej łyżeczce oleju. Dodajemy paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy razem około 7 minut. W międzyczasie robimy sałatkę z pomidora z cebulką. Skropić odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Wykładamy kurczaka na talerz i podajemy z pomidorkami. Może być ogórek konserwowy, brokuł, marchewka czy inne warzywo. Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz