A co? Burak, buraczek jest trochę nie doceniany w kuchni. A taki dobry i można zrobić z niego tyle fascynujących rzeczy. Dziś zapiekanka. Prosta. Szybka. Bardzo smaczna. Polecam wszystkim nie tylko tym co na diecie. Ja nadal, a że jako efekty są to trwam. Nowe, mniejsze ubrania to czysta przyjemność. Polecam wszystkim. Zachęcam do prób z buraczkiem!
2 duże buraki
2 ziemniaki
1 cebula
100g sera feta, koziego lub tofu
pęczek dymki
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
sok z cytryny
Buraki i ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę również obrać i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę buraków, następnie ziemniaków, cebuli i posypać połową sera. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Następnie położyć drugą warstwę warzyw, kilka zostawić. Posypać serem i przykryć pozostałymi burakami i ziemniakami. Całość skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Po wyjęciu posypać dymką. Podawać gorące. Smacznego!
2 duże buraki
2 ziemniaki
1 cebula
100g sera feta, koziego lub tofu
pęczek dymki
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
sok z cytryny
Buraki i ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę również obrać i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę buraków, następnie ziemniaków, cebuli i posypać połową sera. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Następnie położyć drugą warstwę warzyw, kilka zostawić. Posypać serem i przykryć pozostałymi burakami i ziemniakami. Całość skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Po wyjęciu posypać dymką. Podawać gorące. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz