Jako, że można ze wszystkiego to i z buraczków. Czemu nie, no nie? Są proste. Bardzo smaczne. Niezwykłe. Inne. Po prostu pyszne. Idealne na dietę. Nie wymagają dużo pracy. Najwięcej zajmuje nam przygotowanie buraków. Bo zarówno pieczenie jak i gotowanie trochę trwa, ale nie ma co się zniechęcać. Można je jeść jako samodzielne danie ale doskonalne też możemy zastąpić nimi ziemniaki czy ryż. Ja serwowałam również z kurczakiem duszonym w sosie śliwkowym z ogórkiem ale może być inna surówka. Do dzieła!
na 1 porcję
2 małe buraki
szczypta cukru
szczypta cynamonu
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy
jajko
łyżka gęstego jogurty
Buraki upiec lub ugotować. Następnie ostudzić, obrać i zmiksować na gładko. Do buraków dodać pozostałe składniki. Jeśli bedzie bardzo rzadkie to należy dodać jeszcze trochę mąki. Masa nie może być za rzadka bo nie wyjdą nam placuszki. Gotową masę odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej lekko tłuszczem. Gotowe. Dla tych co nie na diecie można podać polane jogurtem z czosnkiem.
2 małe buraki
szczypta cukru
szczypta cynamonu
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy
jajko
łyżka gęstego jogurty
Buraki upiec lub ugotować. Następnie ostudzić, obrać i zmiksować na gładko. Do buraków dodać pozostałe składniki. Jeśli bedzie bardzo rzadkie to należy dodać jeszcze trochę mąki. Masa nie może być za rzadka bo nie wyjdą nam placuszki. Gotową masę odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej lekko tłuszczem. Gotowe. Dla tych co nie na diecie można podać polane jogurtem z czosnkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz