150 g fileta z łososia
2 pomidory mała
zielona papryka
papryczka chili
czerwona cebula
ocet z czerwonego wina
oliwa
sól, pieprz
Łososia umyć, wytrzeć, oprószyć solą i pieprzem i odłożyć na jakieś 30 minut. Akurat na czas pokrojenia warzyw na salsę. Pomidory, paprykę, cebulę i papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, mieszamy. Wlewamy po jednej łyżeczce oliwy i octu, doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać drobno posiekaną bazylię, kolendrę lub natkę pietruszki. Odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie rozgrzewamy patelnie grillową chba, że wybierzemy inną opcję przygotowania łososia. Kładziemy łososia na gorącej patelni i smażymy po około 5 minut z każdej strony. Może być toszkę dłużej lub dłużej w zależności od grubości filetu. Układamy łososia na talerzu, polewamy salsą i podajemy. Możemy zaserwować z lampką białego, wytrawnego wina. Smacznego!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Wiele zdrowych lekkich dań jest równocześnie bardzo pyszne. Moim ulubieńcem ostatnio stał się przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ Bardzo lubię tą lekko orientalną nutę a danie jest bardzo sycące. Często zabieram je do pracy na lunch i taki posiłek wystarcza na całe popołudnie.
OdpowiedzUsuń