Łosoś z grilla z salsą pomidorową

Dieta może być smaczna. Dieta nie musi być nudna. Może być smaczna i efektowna i zjedzą jej dania nawet Ci co na niej nie są. Polecam tego łososia. Możemy go upiec na patelni grilowej, ugotować na parze, upiec w piekarniku. Jest kilka opcji. Dla każdego coś smacznego. Polecam.

150 g fileta z łososia
2 pomidory mała
zielona papryka
papryczka chili
czerwona cebula
ocet z czerwonego wina
oliwa
sól, pieprz

Łososia umyć, wytrzeć, oprószyć solą i pieprzem i odłożyć na jakieś 30 minut. Akurat na czas pokrojenia warzyw na salsę. Pomidory, paprykę, cebulę i papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, mieszamy. Wlewamy po jednej łyżeczce oliwy i octu, doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać drobno posiekaną bazylię, kolendrę lub natkę pietruszki. Odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie rozgrzewamy patelnie grillową chba, że wybierzemy inną opcję przygotowania łososia. Kładziemy łososia na gorącej patelni i smażymy po około 5 minut z każdej strony. Może być toszkę dłużej lub dłużej w zależności od grubości filetu. Układamy łososia na talerzu, polewamy salsą i podajemy. Możemy zaserwować z lampką białego, wytrawnego wina. Smacznego!



Komentarze

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się. Wiele zdrowych lekkich dań jest równocześnie bardzo pyszne. Moim ulubieńcem ostatnio stał się przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ Bardzo lubię tą lekko orientalną nutę a danie jest bardzo sycące. Często zabieram je do pracy na lunch i taki posiłek wystarcza na całe popołudnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz