Zupa z Indii - Mulligatawny z kurczaka

Indie. Ciągle do nich wracam. Tm razem w moim menu zagościła zupa. I znów trochę historii. Warto wiedzieć czasami więcej o tym co jemy:) a czasami lepiej nie wiedzieć bo nie zjedlibyśmy wielu smacznych rzeczy:))
Mulligatawny (z tamilskiego: maligetouni, dosł. pieprzowa woda) - wschodnioindyjska zupa, która została zaadaptowana również w kuchni angielskiej. Bardzo esencjonalny bulionz kury, baraniny lub jagnięciny z duszonymi warzywami. Przyprawia się go curry, kurkumą, liściami laurowymi, a podaje z ryżem, pokrojonym mięsem kurczaka, siekanymi migdałami i mlekiem kokosowym. W wariancie angielskim, jako dodatek stosuje się jabłka, a w Australii - posiekany, wędzony boczek oraz pomidory. Ponadto istnieje wiele lokalnych wariacji tego dania, różniących się szczegółami w zakresie przypraw, czy składu.
Proste, smaczne. Z tym proste jak mi kolega wytknął :) to różnie bywa. Co dla mnie jest proste nie dla wszystkich jest proste. Staram się, na prawdę aby moje przepisy były proste. Popracuję nad nie nadużywaniem słowa proste:) A zatem do dzieła!


600 g filetów z udek kurczaka lub piersi
1 l wody
6 zielonych strąków kardamonu
kawałek kory cynamonowca
6 listków curry
1 łyżka posiekanej natki kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
3 ząbki czosnku, rozgniecione
1 cebula, drobno posiekana
150 g mleka kokosowego
sok z 1 cytryny
100 g ryżu (basmati albo jaśminowego)
 
Filety włożyć do rondla z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę, aż zmiękną. Wywar odszumować, a kurczaka wyjąc na talerz. Dodać do wywaru wszystkie pozostałe składniki to jest przyprawy i mleko kokosowe bez kurczakiem i ryżem. Gotować 10 minut. Następnie zupę przecedzić przez sito. Do czystego wywaru wrzucić ryż i gotować aż zmięknie. W międzyczasie ostudzonego kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Gdy ryż będzie już gotowy dodać z powrotem kurczaka i minutkę podgrzać. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą. Smacznego!!!




Komentarze