Chłodnik. Idealny na goszczące u nas ostatnio upały! Za nim podzielę się przepisem na tę zupę. Trochę historii. Krem vichyssoise (crème vichyssoise) (wymowa vi.ʃi.swaz
czyli wiszi-suaz) to interesująca zupa krem, tradycyjnie serwowana jako
schłodzona, ale może być także na gorąco. Jej pochodzenie jest
przedmiotem debaty wśród historyków kulinarnych, niektórzy jak Julia
Child uznają ją jako inwencję amerykańską, inni francuską. Najczęściej jej
wynalezienie przypisuje się francuskiemu kucharzowi Louisowi Diat, szefowi kuchni w hotelu Ritz-Carlton w Nowym
Jorku.Zupa jest smaczna. Prosta w przygotowaniu i ma interesujący smak. Idealna na uroczystą okazję, jak i na co dzień. Ja polecam wersję na zimno!
3 pory, tylko biała część
2 kawałki selera naciowego
500 g ziemniaków
100 g masło
250 ml bulionu drobiowego
150 ml mleka
105 g śmietany 30%
1 pęczek szczypioru
sól, pieprz
prażone migdały
Ziemniaki i pory obierać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę, a pora i selera w plasterki. Pory i selera podsmażyć w garnku na maśle, dodać ziemniaki, wlać bulion, mleko i zagotować aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej zupy dodać ubitą śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 6 godzin a najlepiej na noc.
Zupę podawaj na zimno posypaną szczypiorem i prażonymi migdałami.
3 pory, tylko biała część
2 kawałki selera naciowego
500 g ziemniaków
100 g masło
250 ml bulionu drobiowego
150 ml mleka
105 g śmietany 30%
1 pęczek szczypioru
sól, pieprz
prażone migdały
Ziemniaki i pory obierać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę, a pora i selera w plasterki. Pory i selera podsmażyć w garnku na maśle, dodać ziemniaki, wlać bulion, mleko i zagotować aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej zupy dodać ubitą śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 6 godzin a najlepiej na noc.
Zupę podawaj na zimno posypaną szczypiorem i prażonymi migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz