Filet z kurczaka w indyjskiej marynacie z buraczkami

Dieta! Cdn nastąpił. Jak mamy silną motywację to już w ogóle pójdzie nam jak z płatka. U mnie się dużo ostatnio dzieje i motywacja moja do odchudzania znacząco wzrosła. Oj.. co to będzie!!! Polecam na obiad. Buraczki można zastąpić innymi warzywami np fasolką szparagową z wody, marchewką, sałatą skropioną łyżeczką oliwy i soku z cytryny lub tym co lubimy. Zapraszam!

Na 1 porcję:

150g piersi z drobiu (kurczaka lub indyka) zbić lekko tłuczkiem.
W misce wymieszać kubeczek jogurtu naturalnego ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką, curry lub zamiast curry kardamonem, imbirem i cynamonem.  U mnie była zamiast tych przypraw jedna idealna mieszanka czyli Garm masala.
Mięso zanurzyć w marynacie i pozostawić przynajmniej na 20-30 minut, a najlepiej na około 4 godziny lub dłużej.
Zamarynowane mięso smażyć na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek około 8-10 minut.

3 średnie buraczki ugotować i lekko ostudzone pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce. Dodać pokrojona w piórka czerwoną cebulę. Całość sałatki skropić łyżeczką białego octu balsamicznego, oliwą i doprawić solą i pieprzem. Gotowe!




Komentarze

Prześlij komentarz