Chłodnik z gruszki z serem kozim i chili

Za oknem gościły upały i chłodniki to idealne zupy. Co by nie były ciągle te same to otwieramy wrota inwencji twórczej i kombinujemy. Gruszka czemu nie. I tak powstał chłodni gruszkowy. Ser kozi pasuje idealnie i dodaje smaczku a chili jeszcze bardziej je podkręca. Polecam. Parę składników. Kilka minut i interesująca zupa gotowa.


3 gruszki 
sok z cytryny
2 gałązki selera naciowego
250 ml bulion warzywnego
sól
250 ml jogurtu naturalnego
pieprz
ser kozi
chilii

Obrane gruszki pokrój w niewielkie kawałki, selera w plasterki, zalej bulionem i gotuj przez około 20 minut. Dodaj sok z cytryny i jogurt, zmiksuj i odstaw do schłodzenia najlepiej na całą noc. Chłodnik przypraw solą i pieprzem, posyp serem pokrojonym w kostkę i pokrojonym w drobna kosteczkę chilii.


Komentarze