Tarta truskawkowa

Była okazja. Ktoś zamówił ciasto i zostawił mi dowolność w jego wyborze. Tak więc powstała tarta truskawkowa z masą budyniową i truskawkami. Co prawda nie były jeszcze polskie ale zawsze w wersji z polskimi na pewno była by o niebo lepsza.

125 g masła
200 g mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki gęstej śmietany

1/2 kg truskawek
masło
budyń śmietankowy
mleko
cukier

Z podanych składników zagnieść ciasto. Może być nawet dzień wcześniej. Nic mu nie będzie jak poleży sobie w lodówce całą noc. Następnego dnia wyłożyć ciastem formę do tart jak posiadacie lub tortownice 24 cm. Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od piekarnika. U mnie było 30 min.
Budyń przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Schłodzić. Masło utrzeć a następnie dodawać stopniowo schłodzone masło i ucierać na gładki krem.
Na schłodzonym spodzie położyć masę budyniową a na niej pokrojone w plasterki truskawki. Można przyprószyć cukrem pudrem i ozdobić listkiem mięty:)
Smacznego!

Komentarze