Sezon na
szparagi w maju i czerwcu trwa. U mnie zagościła zupa. Wyjątkowo dobra i prosta
w wykonaniu. Nie mój przepis, bo ze strony www.kwestiasmaku.com ale polecam
wszystkim. Jest wg mnie rewelacyjna. Z mojej strony co zmieniłam to zwiększyłam
ilość szparagów. Warto korzystać z przepisów innych. Czasami wprowadzając coś
od siebie albo i nie. Czasami sami nie mamy odwagi aby połączyć pewne smaki, a
może warto? Warto. Polecam tę zupę i stronę:)
Składniki, 4
- 6 porcji:
1,5 litra bulionu
drobiowego
250 g piersi
kurczaka
po 3 ziela angielskie i ziarenka pieprzu, listki laurowe, sól morska
10 nitek szafranu
(opcjonalnie)
5 łyżek kaszy jaglanej
200 g młodej marchewki, pokrojonej ukośnie na plasterki
250 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w kostkę
100 ml mleka
2 płaskie łyżki mąki
2 pęczki zielonych szparagów, pokrojonych na kawałki
sól i pieprz
6 łyżek płynnej śmietanki kremówki 30%
5 łyżek kaszy jaglanej
200 g młodej marchewki, pokrojonej ukośnie na plasterki
250 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w kostkę
100 ml mleka
2 płaskie łyżki mąki
2 pęczki zielonych szparagów, pokrojonych na kawałki
sól i pieprz
6 łyżek płynnej śmietanki kremówki 30%
Zagotować
bulion razem z piersią kurczaka, przyprawami oraz szafranem,
uprzednio moczonym przez kilkanaście minut w kilku łyżkach ciepłej wody. Bulion
gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, aż kurczak będzie
miękki.
Wyjąć mięso,
pokroić na kawałki i odłożyć. Bulion przecedzić i zagotować, dodać kaszę
jaglaną, marchewkę i gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Dodać ziemniaki i
gotować przez kolejne 4 minuty.
Wlać mleko wymieszane z mąką. Zagotować, dodać szparagi i gotować przez około 4
minuty, aż warzywa będą miękkie a zupa zgęstnieje. Na dwie minuty przed końcem
dodać kurczaka. Ja dodałam bezpośrednio na talerze i zalałam gorącą zupą. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
wymieszać ze śmietanką kremową. Podawać z
pesto bazyliowym.
Komentarze
Prześlij komentarz