Saag Bahji czyli szpinak po indyjsku

Zgodnie z obietnicą przepisy na mój pyszny obiad. Są to proste aromatyczne dania. Szybko się robi, choć moja mama powiedziała iż nigdy się tyle nie nakroiła i nie namieszała co robiąc dania indyjskie, ale efekt i zadowolenie gości na koniec jak powiedziała wart był zachodu. A oto i szpinak.

250 g szpinaku świeżego, może być mrożony
mała cebula
czosnek
pomidor
olej
świeże chili
po łyżeczce: kurkumy, garm masala, kuminu i imbiru mielonego, słodka papryka

Cebulę kroimy w cienkie pół plasterki i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy suche przyprawy, chwilę później posiekany czosnek i pokrojone chili. Smażymy chwilę razem. Mieszamy. Świeży szpinak myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do przypraw i razem dusimy aż szpinak zmięknie. Dodajemy pokrojonego pomidora. Ja obieram go ze skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. To naprawdę ważne. Nie chcemy podać dania nie do zjedzenia. Zawsze można dosypać jakiejś przyprawy. Jemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do całej reszty dań. Smacznego.

Komentarze