Dzień Matki jak co roku przypada 26 maja. Tego dnia byłyśmy na komunii Ninki. Mama była na wakacjach więc niespodzianka 25 maja była jak znalazł. Ciasto rabarbarowe. Proste. Szybkie. Nie bardzo słodkie ale może być i słodkie jak dosypiecie więcej cukru. Szybko się zrobiło. Najważniejsze że mamie smakowało. Oto i przepis!
300 g rabarbaru
3 łyżki cukru
100 g masła
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Odkryłam już jakiś czas temu iż kruszonka z rozpuszczonego masła robi się szybciej a jest taka sama. Rozpuszczamy masło. Do ostudzonego dodajemy cukier i mąkę. Jeśli będzie za mało (nie będzie się kruszyć) dodajemy jeszcze mąki i cukru. Odsączamy rabarbar, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 do 50 minut. Gotowe i najważniejsze, że mamie smakowało.
300 g rabarbaru
3 łyżki cukru
100 g masła
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Odkryłam już jakiś czas temu iż kruszonka z rozpuszczonego masła robi się szybciej a jest taka sama. Rozpuszczamy masło. Do ostudzonego dodajemy cukier i mąkę. Jeśli będzie za mało (nie będzie się kruszyć) dodajemy jeszcze mąki i cukru. Odsączamy rabarbar, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 do 50 minut. Gotowe i najważniejsze, że mamie smakowało.
Placek przepyszny :) A ja rozpoznalam na pierwszym zdjeciu skwerek przed kosciolem w Grodzisku Maz., tak?
OdpowiedzUsuńZgadza się! A placek szybko znikł....
OdpowiedzUsuń