litr tłustego mleka
pół litra śmietanki 36%
5 jajek
kostka masła
szklanka cukru
3 łyżki kakao
dowolne owoce (truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, banany ale nie kiwi i ananas)
galaretka
pół litra mleka
3 paczki biszkoptów
Z mleka, śmietanki i jajek zmiksowanych na gładką masę zrobić serek. Gotować na małym ogniu jakieś 20 minut, mieszając. Następnie na sitko położyć ściereczkę (najlepiej pieluchę:)) i zlać płyn. Po odcedzeniu pozostanie idealna porcja serka na tortownicę o średnicy 24 cm.
Następnie ucieramy kostkę masła z cukrem na gładką masę. Do gładkiej masy dodawać stopniowo serek. Następnie podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Obie masy wstawić do lodówki.
Do miseczki wlać mleko i maczać w nim biszkopty, którymi należy wyłożyć dno tortownicy. Moczymy pojedynczo biszkopty, bo inaczej za bardzo rozmiękną. Wyłożyć na nie masę kakaową. Na masie układamy kolejną warstwę biszkoptów a na nią wykładamy białą masę.
Teraz kolej na owoce i naszą fantazję co z nich ułożymy:D Teraz galaretka. Jak jest gorąco za oknem, to użyjmy 400 ml wody a nie pół litra jak na opakowaniu. Chłodną zalewamy owoce, wstawiamy do lodówki, czekamy aż stężeje i zajadamy. Zdjęcie nie jest piękne, bo zapomniałam, że trzeba zrobić gdyż kolejka łasuchów rosła i rosła i co robić?
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz