Kiedyś zamiast pójść na Technologię Żywienia poszłam na Ubezpieczenia. Skończyłam. Pracowałam. A teraz? Teraz nie wiem co powinnam zrobić. Gotuję. Organizuję przyjęcia. Wszyscy są zadowoleni. Ja też. Robię to co lubię. Chyba nawet nieźle mi wychodzi :)
Wieprzowina pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl Wszystkim bardzo smakuje. Pierwszy raz był wg przepisu a każdy następny już się modyfikował. Taka baza a potem..... każdy wg. uznania. Jako że ja i inni lubią ostre dania to pierwszą zmianą było dodanie więcej chili i jeszcze ostrego sosu.
Wieprzowina pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl Wszystkim bardzo smakuje. Pierwszy raz był wg przepisu a każdy następny już się modyfikował. Taka baza a potem..... każdy wg. uznania. Jako że ja i inni lubią ostre dania to pierwszą zmianą było dodanie więcej chili i jeszcze ostrego sosu.
150
g polędwiczki wieprzowej lub wieprzowiny od szynki a nawet kurczaka
mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 czerwonej papryki
1 cebula szalotka
1/2 marchewki
5 cm kawałek białej części pora
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilii
1 cm kawałek imbiru
2 łyżki oleju kokosowego, słonecznikowego lub innego roślinnego
mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 czerwonej papryki
1 cebula szalotka
1/2 marchewki
5 cm kawałek białej części pora
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilii
1 cm kawałek imbiru
2 łyżki oleju kokosowego, słonecznikowego lub innego roślinnego
sos
chilii
Sos:
3
łyżki octu ryżowego
3
łyżki wody
5
łyżek sosu sojowego
3
łyżki brązowego cukru
Polędwiczkę
przekroić wzdłuż a następnie pokroić w poprzek włókien na cieniutkie plasterki.
Doprawić solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Paprykę
i cebulę pokroić na większe kawałki. Marchewkę i pora pokroić wzdłuż na cienkie
słupki. Czosnek oraz papryczkę chili pokroić na plasterki a imbir obrać i
zetrzeć na drobnej tarce. Sos jest prosty do zrobienia - wymieszać wszystkie
składniki w miseczce:)
Na
dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć
przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i
włożyć polędwiczkę lub inne mięso, zwiększyć ogień i smażyć przez około 3
minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
Włożyć
z powrotem warzywa, wszystko wymieszać, wlać sos. Gotować jeszcze przez około 2
minuty aż sos zgęstnieje. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Ja to robię zawsze wg
standardowej metody czyli 2 do 1 (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Sprawdza
się zawsze ale oczywiście może być i ryż z torebki lub każdej innej Wam znanej
metody jego przyrządzania. Wyłożyć danie na talerze, posypać szczypiorkiem i
podawać z ryżem.
Smacznego!
Super wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń