Tort. Nie na dietę:( Oj nie!!!!
Trzeba walczyć ze sobą aby nie zjeść jak coś tak dobrze wygląda. Mi się udało choć kosztowało mnie to wiele. Jedyne co uratowało moją silna wolę to fakt iż goście i solenizant zjedli z takim smakiem że aż miło było patrzeć. Zachwalali. Smakowali i brali dokładkę! Tort jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Może być z wieloma owocami, nie koniecznie truskawkami ale sezon na nie właśnie się rozpoczyna więc niech będą truskawki! A potem maliny, jagody, poziomki i sama już nie wiem co!!!!
Dla mnie jak na razie w tym prostym torcie jest beza. Nie opanowałam sztuki jej pieczenia do perfekcji. Wiele prób i błędów jeszcze zrobię, ale zawsze jedna albo dwie na pewno się udadzą. Jak nie to zawsze można wybrać się do cukierni i kupić gotowe. Też będzie pyszny tort.
Beza6 białek
300 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej ubijać dodając stopniowo cukier. Po do daniu całego cukru dodajemy ocet, mąkę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy 20 cm i wypełniamy je ubitą pianą. Wstawiamy na 5 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i zostawiamy na 90 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, najlepiej całą noc.
Krem
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g mascarpone
cukier waniliowy
Ubijamy śmietankę. Do już sztywnej dodajemy stopniowo serek mascarpone i cukier. Krem gotowy. Czas na połączenie wszystkiego w całość. Na spodni blat wykładamy część kremu, następnie truskawki pokrojone w pasterki. Na to kładziemy drugi blat, resztę kremu, truskawki. Warto ze 3 truskawki zachować w całości. U mnie tort ozdobiony był jeszcze małymi kakaowymi bezikami a całość posypana została starta czekoladą. Piękny tort gotowy! Smacznego!
Tort był przepyszny! Idealnie słodki, czyli nie za bardzo. Słodką bezę równoważyło mascarpone! Tort nawet dla tych co tortów nie lubią.
OdpowiedzUsuń