Długi weekend po za Warszawą. Miało być tak pięknie! Grill w ogrodzie. Słońce. Leniuchowanie. A było... jak zawsze. Za to w ogrodzie był rabarbar. Nic tak nie poprawia humoru jak dobre, domowe ciasto z kubkiem gorącej herbaty lub kawy.
Ciasto proste. Ja rabarbar smażę z cukrem (ilość zależy od tego czy lubicie słodko czy nie) aby powstał właściwie dżem. I już. A zatem do dzieła!
250 g mąki
2 jajka
125 g masła
1/2 szk cukru
3 łyżki kwaśniej śmietany
dżem rabarbarowy zrobiony z ogrodowego rabarbaru im więcej rabarbaru tym lepiej
cukier w zależności od słodkości jaką lubicie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Odkroić liście. Łodyżki rabarbaru umyć. Pokroić na kawałki. Wsypać do dużego rondla, dodać cukier i ze 2 łyżki wody. Dusić aż powstanie dżem vel. marmolada:)
Ciasto wyłożyć na blaszkę, pasuje forma do tart. Po nakłuwać widelcem albo jak macie fasolę to połóżcie na ciasto kawałek papieru do pieczenia i wysypcie suszoną fasolę. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wykładamy dżem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut jeszcze. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz