Oscypek do pracy!

Co do pracy? Propozycji sałatkowych ciąg dalszy. Tym razem po polsku. Oscypek z gór, żurawina, sałata z pola, cebula ze straganu.... Mieszanka składników ale jaka pyszna. Myślę, że sałatki to dobra alternatywa do pracy. Jak się samemu zrobi to wiadomo co się je. Można się na jeść. Ciekawe składniki. Ładnie wygląda, bo oczami też jemy! Do dzieła.

2 garście sałaty
grzanki
3 małe oscypek
garść żurawiny
konfitura z czerwonej cebuli
sól, pieprz
oliwa ocet
balsamiczny biały

Konfitura - 3 cebule pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy wrzucić cebulę, chwilę smażyć. Dodać 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki octu winnego. Smażyć aż cebula zmięknie czyli około 15 minut. Do miseczki lub pojemnika wrzucamy sałatę, grzanki, pokrojonego oscypka, żurawinę. Na wierzch kładziemy konfiturę z czerwonej cebuli. Jak jemy od razu to polewamy octem i oliwą, jak w pracy to proponuję sos zabrać osobno i polać przed jedzeniem.


Smacznego!

Komentarze

  1. Wykorzystałam przepis. Sałatka łatwa do zrobienia, szybka i baaardzo dobra. Poczęstowani znajomi byli zachwyceni.Ania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz