2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka kefiru
1 łyżeczka wody różanej
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czerwony barwnika w płynie lub żelu
600 g serka kremowego President
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1¼ - 1½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki wody różanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować
tortownicę o średnicy 24 cm lub dwie keksówki jak to w moim przypadku było.
Miało orty były 3. Jeden maxi i dwa mini. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski.
Dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać
oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia. Składniki suche
przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę. Do szklanki
wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać
szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo na dwie
części. Sodę dodać do ciasta dopiero przed włożeniem ciasta do piekarnika a nie
od razu do całej masy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego
patyczka zależy to od piekarnika. Mój ostatnio płata figle i trwało to prawie
godzinę. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.
W misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo
cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Przestudzone ciasto
przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Przechowywać w
lodówce. Najlepiej całą noc to ładnie stężeje.
od zawsze mnie kusi czerwień tego ciasta. kiedyś je wreszcie upiekę!:-)
OdpowiedzUsuńPolecam! Czerwien jest fascynujaca jak i smak!!!
OdpowiedzUsuńmniam ;d
OdpowiedzUsuń