Tort Red Velvet dla Madzi :)

Czasami tak jest, że ma się urodziny w ten sam dzień. Tak jest ze mną i Madzią. 5 kwietnia to nasz dzień urodzin. Co dać na prezent to odwieczny problem. Ale ja jako, że dobrze gotuję mogę zawsze dać coś ugotowanego lub upieczonego własnoręcznie. Tak było z prezentem dla Madzi. Zrobiłam dla niej w prezencie tort. Był czerwony i dobry. Mini i maxi. Tort był inspirowany przepisem ze strony www.mojewypieki.com Tort nie jest trudny ale jak to tort. Nie są moją specjalnością ale staram się aby były idealne i smaczne.


2½ szklanki mąki pszennej

1¼ szklanki cukru

1 łyżka kakao

1 łyżeczka soli

2 duże jajka

1½ szklanki oleju słonecznikowego

1 szklanka kefiru

1 łyżeczka wody różanej

1 łyżka winnego octu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

czerwony barwnika w płynie lub żelu

600 g serka kremowego President

200 g masła, w temperaturze pokojowej

1¼  - 1½ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki wody różanej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm lub dwie keksówki jak to w moim przypadku było. Miało orty były 3. Jeden maxi i dwa mini. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia. Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo na dwie części. Sodę dodać do ciasta dopiero przed włożeniem ciasta do piekarnika a nie od razu do całej masy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka zależy to od piekarnika. Mój ostatnio płata figle i trwało to prawie godzinę. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.
W misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Przechowywać w lodówce. Najlepiej całą noc to ładnie stężeje.

Komentarze

Prześlij komentarz