Szarlotka vel. Pleśniak :)

Ciasto z dzieciństwa, które uwielbiali wszyscy w domu a szczególnie mój tata. Są ciasta, które są wieczne i takie są ciasta z jabłkami. Nie ważne jak je nazwiemy. Jabłecznik, szarlotka, pleśniak, ciasto z jabłkami, jabłka zapiekane w cieście..... i można by tak jeszcze mówić i mówić, pisać i pisać. U mnie tym razem był pleśniak. Ciasto, jabłka, lekka beza. Rewelacja. Proste. Pyszne. Idealne.
Polecam wszystkim. Nie jest wcale trudne do wykonania. Nie wymaga specjalnych umiejętności ani drogich składników. Goście pokochają je. Polecam wszystkim!
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku
cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
200 g masła
4 żółtka

Jabłka:
1,2 kg jabłek
cukier jeśli jabłka nie są słodkie
rodzynki
cynamon

Piana:
6 białek
1 1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z podanych składników na ciasto po prostu je zagnieść. Odkroić kawałek i zamrozić. Będziemy je potem ścierać na pianę.
Jabłka zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem, rodzynkami i cukrem o ile jabłka są wg nas za mało słodkie.
Na blaszce rozłożyć ciasto. Posypać bułką tartą aby sok z jabłek nie wsiąkł w ciasto. Następnie położyć jabłka. Posypać jeszcze cynamonem. Ubić piane z białek i cukru. Wymieszać z mąką. Piana musi być sztywna. Wyłożyć na jabłka. Następnie zetrzeć ciasto zamrożone. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 45minut.
Gotowe!

Komentarze