Po prostu ....... karpatka!

Ciasto z czasów dzieciństwa. Nie trudne ale bardzooooo dobre! Robiłyśmy z mamą z torebki albo nie z torebki. Dużo kremu. Cukier puder. Po prostu pycha. Warto czasami wrócić do smaków dzieciństwa. Trochę kaloryczne ;) ale co tam. Czasami można, a jak potem się słyszy jakie to było pyszne, że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, kiedy zrobisz następne i tak dalej... To serce rośnie! I nie pozostaje nic innego jak zrobić nowe!
250 ml wody
125 g masła
170 g mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło zagotować z wodą. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i gotować mieszając jeszcze 2 minuty. Następnie dokładnie ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rozsmarować masę na blaszce 45x35 i piec 20 - 25 minut. Jak mamy dwie blaszki to za jednym zamachem jak nie to jedno po drugim.
1 l mleka
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki
2 budynie waniliowe (80 g)
2 żółtka

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać na gładka masę  z żółtkami, mąką, budyniem i cukrem waniliowym. Dodać do mleka. Gotować aż masa zgęstnieje, mieszając cały czas. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać masło i dokładnie zmiksować na gładką masę.
Na jeden upieczony blat wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim, pudrujemy i gotowe!
Smacznego!



Komentarze

  1. mniaaaaam! Chcę takie! Kawałek.. albo dwa;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadlam!
    Ten krem budyniowy w polaczeniu z figlarnymi ''gorkami'' ciasta.. mmmm <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się!!! Zapraszam, dziś znowu piekę! Dawne ciasta mają w sobie czar!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam napisać opinię więc w końcu mi się udało :)
    Kremik, pycha! Idealny w konsystencji i smaku. Dla mnie troszkę mało słodki ale domownikom bardzo smakował :) z czystym sumieniem mogę polecić, bo nadaje się także to innych ciast :)
    Pozdrawiam,
    Agata :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz