Zadaniem
nowojorczyków jest to najsłynniejszy sernik na świecie. Nie ma bardziej
słynnego i idealnego sernika. Czy to prawda? Jest idealny i kremowy. Biały, nie
zarumieniony. Na miasteczkowym spodzie. Mój był podany z sosem z owoców leśnych
ale może być klasycznie bez niczego lub z innymi owocami.
Trochę z historii tego sernika. Do
jadłospisu wprowadził go prawdopodobnie znany restaurator Arnold Reuben,
emigrant z Niemiec, który od roku 1908 otworzył w Nowym Jorku kilka
restauracji. Podawano w nich przede wszystkim komponowane przez niego, proste
potrawy. Nowojorski sernik - w restauracjach Reubena serwowany jest od 1929.
Klasyczny nowojorski sernik składa się wyłącznie z sera, jajek, śmietany i
cukru, bez żadnych fantazyjnych dodatków, smaków i ozdób na górze. Z czasem
powstało wiele wersji i sernik zyskał fantazyjne ozdoby. Klasyczny jest
okrągły i bez ozdób.
Polecam wszystkim. Prosty w
przygotowaniu. Wszystko się miesza razem – składniki na spód a następnie
składniki na masę. Jak dla mnie idealne tylko ten czas pieczenia, prawie 2
godziny…. lub dłużej w zależności od piekarnika.
Składniki
na spód i boki
225
g ciasteczek digestive
125
g rozpuszczonego masła
Składniki
na masę serową
1
kg kremowego sera
4
duże jaja
300
g cukru pudru
200
g gęstej kwaśnej śmietany
3
łyżeczki startej skórki z cytryny
60
ml soku z cytryny
Formę
tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią albuminową lub papierem do pieczenia
gdy folia się skończy jak w moim przypadku. Ciasteczka pokruszyć najlepszy do
tego jest malakser, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód tortownicy.
Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Nastawić
piekarnik na 170°C. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, miksturę
wylać na schłodzony spód. Od góry przykryć folią aluminiową, by był jasny i się
nie spalił. Piec dopóki sernik się nie zetnie, sprawdzić patyczkiem. Należy być
cierpliwym (z tym to różnie bywa, prawda?), bo trwa to bardzo długo - ja
piekłam 2 godziny.
Po
ostudzeniu i wyjęciu z piekarnika na środku sernika było idealne pęknięcie. Jak
moja mama powiedziała "gdybyś takie chciała to nigdy by nie wyszło, a
że nie chciałaś jest idealne i dodaje sernikowi tylko uroku"
bajeczny ;d
OdpowiedzUsuńjadłam, baaaaaaaaaardzo smaczny sernik! Czekam na kolejny!!!
OdpowiedzUsuń