Na szybko. Na prosto. No i smacznie. Krewetki są tym co ostatnio powoli odkrywam. Kiedyś mówiłam, że nie zjem bo to nie dobre i już. Teraz zaczynam. Kiedy się to stało nie wiem. Nie są może to bardzo wykwintne danie ale jak na początkującego zjadacza krewetek mogą być. Polecam. Szybko się robi a jeszcze szybciej zjada :)
180g małych krewetek (obgotowane i mrożone)
mango
czerwone chili
mała czerwona cebula
1 łyżeczka żółtej pasty curry
1 łyżeczka brązowego cukru
5 łyżek śmietany kremówki
sól, pieprz
olej sezamowy
olej
filiżanka ryżu
Cebulę pokroić w drobna kostkę, podobnie chili. Mango obrać i pokroić w większa kostkę. W woku rozgrzać olej dodać cebulę, chili i po chwili pastę curry. Zamieszać i smażyć około 3 minut. Dodać cukier, sól i pieprz. Wlać śmietanę. Zagotować razem około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać krewetki. W międzyczasie ugotować ryż. Standardowo 1 filiżanka ryżu, 2 filiżanki wody. Gotowe!
180g małych krewetek (obgotowane i mrożone)
mango
czerwone chili
mała czerwona cebula
1 łyżeczka żółtej pasty curry
1 łyżeczka brązowego cukru
5 łyżek śmietany kremówki
sól, pieprz
olej sezamowy
olej
filiżanka ryżu
Cebulę pokroić w drobna kostkę, podobnie chili. Mango obrać i pokroić w większa kostkę. W woku rozgrzać olej dodać cebulę, chili i po chwili pastę curry. Zamieszać i smażyć około 3 minut. Dodać cukier, sól i pieprz. Wlać śmietanę. Zagotować razem około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać krewetki. W międzyczasie ugotować ryż. Standardowo 1 filiżanka ryżu, 2 filiżanki wody. Gotowe!
Nigdy nie łaczyłam mango z krewetkami, ciekawe jak to smakuje?
OdpowiedzUsuńSmakuje bardzo dobrze. Słodko-ostre! Polecam!
Usuń