Tarta. Prosta rzecz. Słodka albo słona. Moja była słona. Piękna. Smaczna. Pachnąca. Pyszna. Znikła szybko. Może nie była klasyczna okrągła. Miała dużo dobrych składników. Polecam wszystkim. Dowolność składników na nadzienie daje nam duże pole do popisu. Każdy znajdzie coś dla siebie. Trzeba znaleźć dobry przepis na ciasto i gotowe. Polecam!
Ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
40 ml ciepłej wody
większa szczypta soli
łyżeczka cukru
Nadzienie
3 cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
180 g gorgonzoli
opakowanie mozzarelli
3 jajka
natka pietruszki
150 ml śmietany 18%
szynka szwarcwaldzka
sól, pieprz, dowolne zioła
olej
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie. Kroimy cukinię w pół plasterki, cebulę w kostkę, siekamy natkę, czosnek siekamy, mozzarellę w plasterki, szynkę w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i wykładamy ją ciastem. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy fasolą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy wszystkie składniki. Gorgonzolę kruszymy. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczno-pietruszkową. Solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 60 minut.
Gotowe!
Ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
40 ml ciepłej wody
większa szczypta soli
łyżeczka cukru
Nadzienie
3 cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
180 g gorgonzoli
opakowanie mozzarelli
3 jajka
natka pietruszki
150 ml śmietany 18%
szynka szwarcwaldzka
sól, pieprz, dowolne zioła
olej
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie. Kroimy cukinię w pół plasterki, cebulę w kostkę, siekamy natkę, czosnek siekamy, mozzarellę w plasterki, szynkę w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i wykładamy ją ciastem. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy fasolą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy wszystkie składniki. Gorgonzolę kruszymy. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczno-pietruszkową. Solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 60 minut.
Gotowe!
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń