Tahiri czyli ryż z groszkiem

Indie! Proste szybkie danie a do tego smaczne! Inspiracją było słońce za oknem. Już bliżej do wiosny! Wierzę, że na Święta będzie ciepło, bez śniegu i dużo słońca. Nie ma jeszcze świeżego groszku ale do tego dania doskonały jest mrożony groszek, który wygląda i smakuje jak świeży. Polecam wszystkim, którzy chcą zjeść coś na szybko a do tego smacznie i inaczej niż zwykle!

filiżanka ryżu
masło ghee
2 małe liście laurowe
3 ziarenka czarnego kardamonu (może też być zielony kardamon)
8 ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki kuminu
mała cebula
sól
1/2 łyżeczki kurkumy
filiżanka zielonego groszku mrożonego

Cebule pokroić w piórka. Rozgrzać ghee. Dodać kardamon, listki laurowe, pieprz i kumin. Po chwili dodać cebulę. Ryż dokładnie opłukać. Jak cebula zbrązowieje to dodać do niej opłukany ryż oraz sól i kurkumę. Smażyć razem 2 minuty. Następnie dodać 2 filiżanki wody (jeśli damy więcej ryżu to pamiętajmy aby zachować stałą proporcję 1 filiżanka ryżu - 2 filiżanki wody). Gotujemy10 minut pod przykryciem. W między czasie gotujemy groszek zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do ryżu, mieszamy i podajemy.

Smacznego!

Komentarze