Smażona kapusta pak choi z chili i kurczak w sosie hoi sin

Sprawianie sobie przyjemności gotowaniem to ostatnio to czego potrzebuję. W życiu różnie się układa. Raz lepiej raz gorzej. Wszystkie małe przyjemności jedzeniowe sprawiają, że uśmiech wraca na moją twarz. Uwielbiam gotować. Co raz bardziej się w tym utwierdzam, a gdy słyszę, że ktoś korzysta z moich przepisów i mu to wychodzi a na dodatek smakuje toż to miód na moje serce:) Dziękuję tym co korzystają już i tym co jeszcze nie ale zaraz będą to robić. Kochać poprzez gotowanie!
Poniższy przepis może i ma dużo składników ale jest prosty i wybornie smakuje! Po prostu chce się jeść i już! Kapusta pak choi jest doskonałym źródłem wapnia. Do dzieła!


1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki sosu hoi sin
3 kapusty pak choi
1 chili
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sezamu
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
kawałek imbiru
olej
1 filiżanka ryżu

Ryż dokładnie wypłukać, wsypać do garnka i zalać 2 filiżankami wody. Posolić. Gotować 10 minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć i odstawić. W międzyczasie pokroić kurczaka w kostkę. Kapustę pak choi dokładnie umyć. Przekroić na pół. Biała część dusi się dłużej niż zielona. Cebulę i chili pokroić w drobna kostkę, czosnek w plasterki. W woku rozgrzać olej wrzucić czosnek, chili i cebulę po chwili starty imbir. Chwilę razem smażyć. Dodać białą cześć i dusić około 5 minut. Dodać sezam, sos ostrygowy i olej sezamowy. Smażyć około 2 minut i dodać zielona część kapusty pak choi. Mieszać około 2 min. W międzyczasie usmażyć kurczaka razem z sosem sojowym i sosem hoi sin. Ryż doszedł, kapusta się udusiła a kurczak usmażył - danie gotowe! Smacznego!!!



 




Komentarze

  1. Fajny przepis, ale... pisze się w międzyczasie, a ni w między czasie:) Marta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz