Samosy moje inspiracje Indiami

Pech. Były tak dobre, że z tego wszystkiego zapomniałam zrobić zdjęcie. Wszyscy je szybko zjedli. Przypomniało mi się to zdjęcie podczas ostatniego kęsa. Rozejrzałam się po wszystkich ale talerze były puste. Postaram się uzupełnić zdjęcie jak najszybciej się da, jeszcze przed tym jak zagoszczą na stole i głodomorki się na nie rzucą. Polecam. Trochę pracy ale nie takie to straszne!

Składniki na ciasto:

250 g mąki (pszennej, żytniej lub z cieciorki)
5 łyżek masła ghee
ok. 1/2 szkl. ciepłej, przegotowanej wody
szczypta soli
łyżeczka kuminu

Składniki na nadzienie:

2 duże ziemniaki ugotowane
1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
1 cebula
czosnek
1/3 łyżeczki chili
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka garm masala
1/2 łyżeczki kurkumy
świeże chili
1 szkl. oleju do smażenia
sól, pieprz
świeża kolendra

1.Z podanych składników na ciasto należy je po prostu zagnieść.
2.Ziemniaki pokrój w drobniutką kostkę (0,5 cm).
3.Groszek zalej 1 szklanką wody i zagotuj, odcedź.
4.Olej rozgrzej na patelni dodaj kumin, następnie chili, kolendrę, kurkumę i posiekane chili
5.Do przypraw dodajemy ziemniaczane kostki i smażymy chwilę mieszając, następnie dokładamy ugotowany groszek. Wymieszaj i gotuj, aż farsz będzie gęsty. Odstaw z ognia, a gdy ostygnie, napełnij nim rożki.
6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinanym koła. Robimy z nich kieszonki, które napełniamy farszem. Sklejamy od góry tak aby powstała piramidka.
7.Napełnione rożki smaż w mocno rozgrzanym oleju.Po 2 - 3 minuty z każdej strony. Ja polecam smażenie w woku. Sprawdza się doskonale :-)
8.Sugeruję podać z sosem miętowym: 2 łyżeczki pudina masala (do kupienia np. w sieci "Kuchnie Świata"), 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 8 listków mięty

Komentarze