To moja pierwsza rolada świąteczna. Inspirowana przepisem z bloga Słodka Pasja. Wyszła idealnie wizualnie przynajmniej, mam nadzieję, że będzie tak smakować. Prosta w przygotowaniu. Będzie serwowana z domowej roboty sosem żurawinowym pachnącym cynamonem. Polecam wszystkim na te zimowe święta Wielkanocne!
1,50 kg schabu wieprzowego bez kości
2
ząbki czosnku
2
łyżki musztardy
2
łyżki tartego chrzanu
50
dag boczku wędzonego
20
dag suszonej żurawiny
sól,
pieprz
Schab
rozkroić na prostokątny płat mięsa. Rozbić a następnie posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym
pieprzem z obydwu stron. Z wierzchu posmarować musztardą, chrzanem
i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Boczek pokroić na plastry i podsmażyć
na patelni, ułożyć na mięsie, rozłożyć żurawinę, zwinąć roladę, ciasno
zasznurować.
Roladę
podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Zawinąć w folię aluminiową i zapiekać
przez 1 h w 160°C. Czas pieczenia może zależyć od piekarnika a każdy zna swój piekarnik. Godzina to minimum może być jakieś 20 minut dłużej. Ja swoja piekłam właśnie godzinę 1,20. Podawać z sosem żurawinowym.
Sos żurawinowy
250g suszonej żurawiny
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki wody
4 łyżki octu z czerwonego wina
3 łyżki brązowego cukru
sok z jednej cytryny
kilka goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól, pieprz
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka. Gotować co jakiś czas mieszając. Czas gotowania to około 30 minut. Jak będzie potrzeba to dolewać trochę wody. Można na koniec zmiksować lub pozostawić z kawałkami owoców.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz