Rolada schabowa z żurawiną

To moja pierwsza rolada świąteczna. Inspirowana przepisem z bloga Słodka Pasja. Wyszła idealnie wizualnie przynajmniej, mam nadzieję, że będzie tak smakować. Prosta w przygotowaniu. Będzie serwowana z domowej roboty sosem żurawinowym pachnącym cynamonem. Polecam wszystkim na te zimowe święta Wielkanocne!


1,50 kg schabu wieprzowego bez kości
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżki tartego chrzanu
50 dag boczku wędzonego
20 dag suszonej żurawiny
sól, pieprz


Schab rozkroić na prostokątny płat mięsa. Rozbić a następnie posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem z obydwu stron. Z wierzchu posmarować musztardą, chrzanem i czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Boczek pokroić na plastry i podsmażyć na patelni, ułożyć na mięsie, rozłożyć żurawinę, zwinąć roladę, ciasno zasznurować.
Roladę podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Zawinąć w folię aluminiową i zapiekać przez  1 h w 160°C. Czas pieczenia może zależyć od piekarnika a każdy zna swój piekarnik. Godzina to minimum może być jakieś 20 minut dłużej. Ja swoja piekłam właśnie godzinę 1,20. Podawać z sosem żurawinowym.



Sos żurawinowy

250g suszonej żurawiny
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki wody
4 łyżki octu z czerwonego wina
3 łyżki brązowego cukru
sok z jednej cytryny
kilka goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól, pieprz

Wszystkie składniki wrzucić do rondelka. Gotować co jakiś czas mieszając. Czas gotowania to około 30 minut. Jak będzie potrzeba to dolewać trochę wody. Można na koniec zmiksować lub pozostawić z kawałkami owoców.

Smacznego! 

Komentarze