Penne razowe z sosem pomidorowym i mielonym indykiem

Była wiosna a za oknem znów pojawił się śnieg i zrobiło się zimno! A było tak pięknie!!! Cóż. Przysłowie mówi "W marcu jak w garcu". Może na święta pojawi się piękna pogoda. Któż to wie. Za to na moim stole penne razowe. Zdrowiej bo wiosna idzie:) A wraz z nim sos z pomidorów z puszki. Lepsze są od tych kupnych. Cebulka, chili, świeża bazylia i indyk mielony. Smaczne i pyszne danie. Proste i szybkie do zrobienia. Polecam na smutki i chłód za oknem!


garść penne
30 dag mielonego indyka
puszka krojonych pomidorów
chili
bazylia świeża
czerwona cebula
czosnek
kawałek czerwonej papryki
sól, pieprz
olej
parmezan

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w odpowiednim czasie aby nie wystygł za nim sos będzie gotowy. Cebulę, paprykę, chili i czosnek drobno pokroić i podsmażyć w garnku. Na osobnej patelni podsmażyć indyka. Usmażonego dorzucić do podsmażonych warzyw. Zalać pomidorami z puszki, doprawić solą, pieprzem i gotować razem około 10 minut. Wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Gotowe. U mnie była jeszcze sałatka z pomidora z bazylią, czerwoną cebulą. Skropiona oliwą i octem balsamicznym z odrobiną soli i pieprzu.
   




Komentarze