Nadal staramy się jeść lekko ale nie zawsze to wychodzi, prawda? Cóż. Tym razem tak było. Była sałatka z pieczonego buraka z fetą i chili oraz zapiekane warzywa w nowych kokilkach. W końcu udało się je wypróbować:) Danie nieduże. Pełne warzyw. Smaczne. Zdrowe. A jak pachnie! Proste. Efektowne. I tak dalej.... Smakowało. Zostało szybko pochłonięte. Już nie długo na targu pojawią się pyszne warzywa i będzie można szaleć w kuchni. Czekam na truskawki. Czereśnie. Pachnące pomidory. Oj na co to ja nie czekam! Do dzieła!
Na 2 kokilki:
6 pieczarek
4 koktajlowe pomidorki
pół chili
2 oliwki
10 cienkich plasterków cukinii
parmezan
sól, pieprz, papryka wędzona
Na sałatkę:
1 pieczony burak
2 plastry fety
pół chili
sól, pieprz, cukier
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kokili wysmarować olejem. Pieczarki i pomidorki pokroić na ćwiartki. Oliwkę w pasterki. Chili w kostkę. Wrzucić do kokilek. Posypać solą i pieprzem. Przykryć plasterkami cukinii. Posypać wierzch papryką i parmezanem. Wstawić do piekarnika na 35 minut.
W między czasie pokroić burak. Pokruszyć fetę. Pokroić chili. Ułożyć na talerzyku. Polać octem i oliwą. Posypać solą, pieprzem i cukrem. Podawać jak upieką się mini zapiekanki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz