Musaka

Musaka. Dobre i pożywne danie. Nie jest bardzo trudne i nie wymaga strasznie dużo pracy. Dobrze trzymające ciepło. Na pogodę za oknem jak znalazł. Pożywne. Moim gościom bardzo smakowało. Podane zostało z prostą sałatką z rukoli z miodowo-musztardowym winegretem. Nie tylko kuchnia indyjska jest inspirująca ale również grecka i wiele innych również. Nawet polska. A że zbliżają się święta i a one są pełne tradycyjnych dań, które są warte aby zagościły na naszym stole to w najbliższych dniach będę się z nią przyjaźnić i gotować pyszne dania.
Teraz czas na kuchnię grecką i przepyszną musakę. Do dzieła.

600 g mielonego mięsa (może być wołowina, wieprzowina, jagnięcina)
3 bakłażany
0,5 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
2 puszki pomidorów
olej
sól, pieprz, oregano suszone
oregano świeże
ser żółty
0,5 l mleka
40 g mąki
40 g masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 1 godzinę. Pokroić w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć na oliwie i dodać mięso mielone. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz puszki pomidorów. Obrać i pokroić ziemniaki w plasterki i podsmażyć. Następnie opłukać z soli bakłażana, osuszyć i usmażyć na patelni grillowej.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć usmażone ziemniaki, przykryć częścią mięsa mielonego. Na mięso położyć część usmażonego bakłażana i przykryć pozostałą częścią mięsa a na wierzch położyć bakłażana. Posypać Świeżym oregano.
Teraz czas na beszamel. Zetrzeć żółty ser. W rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę i cały czas mieszać aby nie powstały grudki. Dodać mleko i gotować około 20 minut ciągle mieszając. Pod koniec dodać ser. Zamieszać aby się rozpuścił i polać wierzch musaki. Wstawić do piekarnika na 60 minut. Gotowe.
Smacznego!




Komentarze