Faszerowany bakłażan

Piękna wiosna i wczoraj i dziś za oknem! Spacer zaliczony to i apetyt wzrasta nieprawdaż? Prawda! W lodówce znalazł się bakłażan. Mięso mielone. Dzięki temu powstało pyszne danie. Było w wersji mięsnej ale może i być wegetariańskie. Mięso można zastąpić warzywami z domieszką ryżu lub kaszy i wariacja na temat bakłażana gotowa. A jakie to było pyszne! Porcja na 1 - 2 osoby.

1 bakłażan
30 dag mięsa mielonego ja miałam z indyka
1 cebula czerwona
1 papryczka chili
kawałek papryki czerwonej
świeża bazylia lub inne zioła
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka czerwonej, wędzonej papryki
parmezan

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bakłażana kroimy na pół. Miąższ kroimy w kratę i wkładamy bakłażana do piekarnika na 45 minut. Miąższ się podpiecze. W między czasie przygotowujemy mięso. Cebulę, paprykę i chili kroimy w drobną kostkę. Bazylię siekamy. Wszystko wraz z mięsem wkładamy do jednej miski. Wbijamy jajko. Doprawiamy sola i pieprzem oraz wsypujemy paprykę. Dokładnie mieszamy. Wyjmujemy bakłażana. Łyżeczką wyjmujemy miąższ, zostawiając trochę na dnie. Wyjęty miąższ dodajemy do mięsa. Mieszamy. Wkładamy do wydrążonego bakłażana, posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na 50 minut, 160 stopni. Po upieczeniu ja polałam sosem chili, ale można i bez lub z innym sosem.
Smacznego!


Komentarze