Chłodnik z awokado z salsą pomidorową

Nie ma wiosny za oknem. Co prawda jest słońce ale i śnieg oraz mróz. Jest już wiosna na kalendarzowa i nie tylko. Na obiad urodzinowy brata był zatem chłodnik. jego zadaniem było zasugerowanie wiośnie aby w końcu się pojawiła. Chłodnik był prosty i bardzo dobry. Szybki do zrobienia. Podany wraz z salsą pomidorowo - paprykową. Zapraszam do zrobienia i zjedzenia.

3 awokado
2 szklanki bulionu drobiowego
jogurt grecki
sól, pieprz
ząbek czosnku
2 pomidory
pół małej papryki
pół czerwonej cebuli
sok z limonki
sol, pieprz, cukier
oliwa
1 łyżeczka octu z czerwonego winnego
trochę świeżego oregano

Awokado zmiksować. Dodać zimny bulion, jogurt, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i wstawić do lodówki.Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobna kosteczkę. Podobnie paprykę i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sok z cytryny, cukier, oliwę, ocet oraz doprawić sola i pieprzem. Posypać drobno posiekanym oregano. Wymieszać i wstawić do lodówki. Podajemy w miseczkach, przybrane salsą pomidorową. Gotowe.


Komentarze