Aloo palak - Ziemniaki i szpinak. Klasyczne, proste, indyjskie danie. Smaczne pomimo, że zdjęcie nie jest piękne. Naprawdę warto się nad nim pochylić i ugotować. Polecam to danie wszystkim, którym Indie i kuchnia indyjska jest bliska. Zamiast ziemniaków można to danie zrobić z serem paneer. Przepis na ten ser już jest na moim blogu. Ser jest prosty i wykorzystywany do wielu dań w kuchni indyjskiej.
3 ziemniaki
250 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
chili
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalny
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka garm masali
1/2 łyżeczki kuminu w ziarenkach
sól
masło ghee
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować, ale muszą pozostać lekko twarde, nie rozgotowane. Na patelni rozgrzać półtorej łyżki ghee i dodać pokrojoną cebulę, tarty czosnek i imbir oraz szpinak. Smażyć około 5 minut. Zestawić z ognia i zmiksować na pastę. Ponownie rozgrzać patelnie z łyżką ghee. Wsypać ziarenka kuminu, po chwili dodać pozostałe przyprawy, wsypać odcedzone ziemniaki. Smażyć około 7 minut. Dodać zmiksowany szpinak i smażyć razem kolejne 5 minut. Przed podaniem dolać śmietany albo jogurtu. Można też nie dodawać. Gotowe.
Smacznego!
3 ziemniaki
250 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
chili
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalny
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka garm masali
1/2 łyżeczki kuminu w ziarenkach
sól
masło ghee
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować, ale muszą pozostać lekko twarde, nie rozgotowane. Na patelni rozgrzać półtorej łyżki ghee i dodać pokrojoną cebulę, tarty czosnek i imbir oraz szpinak. Smażyć około 5 minut. Zestawić z ognia i zmiksować na pastę. Ponownie rozgrzać patelnie z łyżką ghee. Wsypać ziarenka kuminu, po chwili dodać pozostałe przyprawy, wsypać odcedzone ziemniaki. Smażyć około 7 minut. Dodać zmiksowany szpinak i smażyć razem kolejne 5 minut. Przed podaniem dolać śmietany albo jogurtu. Można też nie dodawać. Gotowe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz