Wiosna, wiosna ... gdzie jesteś?

Tęsknię! Zapewne jak my wszyscy. Dziś za oknem szaro. Ponuro. Nie chce się nic. Zupełnie nic. Coś jednak dobrego by się zjadło. Dodatkowo szybkiego. W domu trochę rożnych składników jak zawsze z których można wyczarować coś dobrego. Tym razem szpinak. To zdrowe warzywo. Ale moje wspomnienia nie należały do miłych więc przez długi czas nie jadłam tego warzywa. Wróciłam do niego jakieś 3 lata temu. Zasmakowały mi dania kuchni indyjskiej ale też różne sałatki. Też była sałatka. Szybko, zdrowo, pysznie. A do tego, do poczytania nowy magazyn kulinarny "Kukbuk". Wyszedł właśnie drugi numer. W środku ciekawe inspiracje na Wielkanoc, rady jak upiec dobry chleb na zakwasie i wiele innych inspiracji. Polecam! Do dzieła!

pół piersi z kurczaka
papryka ostra wędzona
2 garści szpinaku
pomidor
kawałek cebuli
4 suszone pomidory
garść orzechów włoskich
masło ghee lub olej do smażenia
Sos:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy



Kurczak kroimy w cienkie plasterki. Obtaczamy w papryce. Rozgrzewamy masło lub olej i smażymy kurczaka. W między czasie kroimy pomidora, cebulę i suszone pomidory. Robimy też sos z podanych składników i pilnujemy kurczaka aby się nie przypalił :)
Na talerzu układamy szpinak. Rozrzucamy pozostałe składniki, układamy ciepłego kurczaka i polewamy sosem. Gotowe! Proste? Proste!

Smacznego!

Komentarze