Kurczak Tikka Masala

Wracając jeszcze do obiadu mamy. Element najmniej bliski wujciowi E. to kuchnia indyjska. Zawsze się nagada na ten temat, ale zje :) Dzielnie spróbował kurczaka, rzekł że jakoś mało ostry, ale może być. A kurczak był naprawdę wyśmienity. Ja uwielbiam kuchnię indyjską i gdy mam tylko okazję to gotuję. Mamie smakował a to zawsze najważniejszy krytyk :) Kurczak wg przepisu  Anjum Anand z programu "Łatwa kuchnia indyjska" z moimi drobnymi zmianami.

Na marynatę tikka:
3-4 łyżeczki soku z cytryny
110 ml greckiego jogurtu
2 duże ząbki czosnku, starte
10 g świeżego imbiru, obranego i startego
¼-½ łyżeczki czerwonej mielonej chili
½ łyżeczki mielonej papryki, dla koloru
1 ½ łyżeczki mielonego kminu
1 łyżka oleju

Na curry:
6 udek z kurczaka bez kości
20 g imbiru, obranego i grubo posiekanego
8 ząbków czosnku, obranych i grubo posiekanych
2 łyżki oleju
80 g masła
2 strączki czarnego kardamonu
4 pączki goździka
8 strączków zielonego kardamonu
500 g pomidorów, zmiksowanych na piure

2 łyżka koncentratu pomidorowego
2-4 małe zielone chili, w całości, ale nakłute
80-100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki mielonej czerwonej chili
1 łyżeczka liści kozieradki, roztartych palcami na proszek
1 łyżeczka garam masali

Marynata: połącz wszystkie składniki na marynatę, dopraw 1 łyżeczką soli. Dodaj kurczaka i odstaw do lodówki na dłuższy czas, najlepiej na noc. Przed gotowaniem wyjmij i ogrzej do temperatury pokojowej.

Curry: zmiksuj czosnek z imbirem, dodając odrobinę wody. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej olej i połowę masła. Wrzuć przyprawy w całości i kiedy zaczną skwierczeć, dodaj pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż woda wyparuje. Dodaj pomidory i koncentrat. Gotuj około 20 minut. Następnie przetrzyj przez sito. Odciśnij jak najwięcej płynu, a części stałe wyrzuć. Dodaj koncentrat pomidorowy. W między czasie rozgrzej piekarnik do 240 stopni C, najlepiej włącz opiekanie. Na blasze wyłożonej folią aluminiową połóż kurczaka. Piecz 10 minut na najwyższej półce, aż mięso się podpiecze. Wyjmij z piekarnika. Podrzyj mięso na spore kawałki. Rozgrzej pozostałe masło i dodaj zieloną chili. Dodaj sos, nieco soli i gotuj 3-4 minuty. Wmieszaj kurczaka, śmietanę, cukier, mieloną chili i tyle mielonej papryki, by otrzymać kolor, jaki ci odpowiada. Dodaj liście kozieradki i garam masalę. Gotuj, mieszając, 4-5 minut lub do czasu, aż kurczak dojdzie, a sos stanie się cudownie kremowy. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Spróbuj i dopraw solą, cukrem albo śmietaną. Udekoruj kolendrą i podaj z chlebkiem naan.



 Smacznego!

Komentarze