Koper włoski w sałatce

Zawsze jest pierwszy raz. Już nie raz chciałam się zmierzyć z koprem:) Już miała go w ręku a po chwili już go nie miałam. I trwało to i trwało. Aż nadszedł ten dzień i pewien mały koper wylądował w moim koszyku :) Następnie zmierzyłam się z internetem w celu szukania inspiracji jak można przyrządzić koper. I tak powstała moja sałatka jako inspiracja wielu innych!

koper włoski
świeże chili
ocet z czerwonego wina
oliwa
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
kilka orzechów włoskich

Z kopru zdjąć wierzchnią warstwę, następnie przekroić na pół, wyciąć głąb i pokroić w cienki plasterki. Chili pokroić w drobną kostkę. Razem wymieszać w misce. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Dodać łyżkę oliwy, łyżeczkę octu, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę aby dobrze się przegryzła.

Gotowe. Smacznego!





Komentarze