Jak leczyć przeziębienie? Może rosołkiem? Tak. To na pewno dobry pomysł. A jeszcze lepszy pomysł to rosołek w stylu orientalnym z dodatkiem chili, trawy cytrynowej, liści kafir i pasty curry. Zarazki strzeżcie się, pikantny rosołek nadchodzi i wszystkie zarazki zginą.
Rosołek robi się szybko i jest bardzo smaczny. Ja ugotowałam do niego makaron chiński mie ale może być inny.
Zatem do dzieła!
pierś kurczaka
250 ml mleczka kokosowego
300 ml wody
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
cebula, ja użyłam szalotki
2 łyżki gotowego sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki posiekanej mięty
szczypta kurkumy
szczypta chili
kawałek trawy cytrynowej
1 łyżeczka żółtej pasty curry
2 liście kafir
2 łyżki śmietanki kremówki Mięso kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, cebulę w cienkie plasterki. Papryczkę chilli myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy 300 ml wody, wkładamy kurczaka, zmiażdżony czosnek, kurkumę i szczyptę chilli w proszku, trawę cytrynową i liście kafir. Gotujemy około 20 min. Dodajemy papryczkę chilli, cebule, sok z limonki, sos rybny, pastę curry i kremówkę. Gotujemy jeszcze 2 min i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerze na makaron, dekorujemy miętą i plastrem limonki.
Rosołek robi się szybko i jest bardzo smaczny. Ja ugotowałam do niego makaron chiński mie ale może być inny.
Zatem do dzieła!
pierś kurczaka
250 ml mleczka kokosowego
300 ml wody
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
cebula, ja użyłam szalotki
2 łyżki gotowego sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki posiekanej mięty
szczypta kurkumy
szczypta chili
kawałek trawy cytrynowej
1 łyżeczka żółtej pasty curry
2 liście kafir
2 łyżki śmietanki kremówki Mięso kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, cebulę w cienkie plasterki. Papryczkę chilli myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy 300 ml wody, wkładamy kurczaka, zmiażdżony czosnek, kurkumę i szczyptę chilli w proszku, trawę cytrynową i liście kafir. Gotujemy około 20 min. Dodajemy papryczkę chilli, cebule, sok z limonki, sos rybny, pastę curry i kremówkę. Gotujemy jeszcze 2 min i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerze na makaron, dekorujemy miętą i plastrem limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz