...czyli szarlotka na szybko. Niespodziewani goście, ochota na lekki obiad na słodko, coś na poprawę humoru gdy za oknem szaro? Nie ma to jak szybka szarlotka. Prawie zawsze mamy jabłka w domu. Trochę masła, cukru i mąki. A i bakalie... rodzynki, orzechy, migdały się znajdą. Jeśli nie możemy ich nie dodawać i tak będą pyszne. Naprawdę nie wiele składników. A zatem do dzieła!
6 jabłek np. szara reneta
2 łyżeczki cynamonu
garść migdałów, rodzynek i orzechów
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół kostki masła
cukier waniliowy
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i masło. Wyrabiamy palcami tak aby powstała sypka mieszanka. Masłem smarujemy naczynie żaroodporne. Układamy warstwę jabłek, posypujemy bakaliami, cukrem waniliowym i cynamonem. Czynność powtarzamy do zużycia wszystkich jabłek. Na wierzchnią warstwę wysypujemy kruszonkę. Wstawimy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Podajemy z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, sosem waniliowym lub jako samodzielne danie.
Smacznego!
6 jabłek np. szara reneta
2 łyżeczki cynamonu
garść migdałów, rodzynek i orzechów
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół kostki masła
cukier waniliowy
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i masło. Wyrabiamy palcami tak aby powstała sypka mieszanka. Masłem smarujemy naczynie żaroodporne. Układamy warstwę jabłek, posypujemy bakaliami, cukrem waniliowym i cynamonem. Czynność powtarzamy do zużycia wszystkich jabłek. Na wierzchnią warstwę wysypujemy kruszonkę. Wstawimy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Podajemy z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, sosem waniliowym lub jako samodzielne danie.
Smacznego!
Ja zostałem uraczony takim deserem po obfitym obiadku i nie wahałem się brać dokładki. Muszę odtworzyć, stosunek pracy do pyszności jest nader korzystny:D
OdpowiedzUsuńPożyczyłam przepis. Pychota! Do tego nawet ja zrobiłam i się udało. A udane słodkości w moim wykonaniu to wielka rzadkość. Dzięki
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się że się udało! Czyli słodkości nie takie straszne ;)
Usuń