Błyskawiczne bułeczki

Błyskawiczne bułeczki, są rzeczywiście błyskawiczne. Przepis znaleziony w magazynie Kuchnia. Zaledwie 5 składników i do roboty. Można puścić wodze fantazji przy wyborze dodatków na wierzch bułeczek. Bułeczki posmarowane były jajkiem przez małego pomocnika i posypane makiem, sezamem oraz czarnuszką. Szybko się robią i równie szybko, a nawet szybciej znikają. Małe bułeczki są doskonałe na przystawkę do różnego rodzaju past. Moje podane były z tapenade z czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Boskie, smaczne i proste. Polecam wszystkim!
A zatem do dzieła!

650g mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
paczuszka suszonych drożdży

Do maleksera wrzucamy wszystkie składniki, kto nie ma wsypuje do miski i używa robota ręcznego do mieszania. Mieszany ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto będzie za gęste to dodajemy do niego jeszcze ciepłej wody, natomiast gdy ciasto będzie za mało gęste dodajemy mąki. Ciasto musi mieć dość gęstą konsystencję. Jest również dość kleiste ale bułeczki jak na zdjęciu łatwo się robią, wystarczy dłonie oprószyć mąką. Uformowane bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tym na co mamy ochotę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Co do czasu - może to być trochę krócej lub dłużej w zależności od piekarnika.

Smacznego!

Komentarze

  1. Rzeczywiście bułeczki są błyskawiczne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wychodzi ich sporo więc kilka zamroziłam i będą na śniadanka jak znalazł. Ania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz